Το Κάμα Σούτρα των βατράχων εμπλουτίζεται με νέα στάση [VIDEO]

  1913

  Μια σεξουαλική καινοτομία στον κόσμο των αμφιβίων μόλις ανακαλύφθηκε στα μουσκεμένα δάση της νοτιοδυτικής Ινδίας: ο «νυχτοβάτραχος της Βομβάης» έχει εφεύρει μια νέα στάση για ζευγάρωμα, η οποία ονομάστηκε «ραχιαίος διασκελισμός».

  Μέχρι σήμερα, μόλις έξι στάσεις ζευγαρώματος είχαν καταγραφεί μεταξύ των 6.650 ειδών βατράχων σε όλο τον κόσμο. Σε πολλά είδη, τα αρσενικά εφαρμόζουν τον λεγόμενο «εναγκαλισμό», στον οποίο το αρσενικό καβαλά το θηλυκό και το συγκρατεί με τα μπροστινά του πόδια. Στην κύρια παραλλαγή, το αρσενικό αρπάζει το θηλυκό από τις μασχάλες, ενώ σε άλλες περιπτώσεις τη συγκρατεί από τη μέση ή από το κεφάλι. Σε άλλα είδη, το αρσενικό κάθεται στο κεφάλι της ή προσκολλά τον εαυτό του στην πλάτη της με μια κολλώδη ουσία. Και σε μια έκτη στάση, ορισμένα βατράχια ζευγαρώνουν ενωμένα ουρά με ουρά.

  Ο Σατιαμπάμα Ντας Μπίτζου του Πανεπιστημίου του Νέου Δελχί καμαρώνει τώρα ότι ανακάλυψε μια έβδομη στάση κατασκοπεύοντας επί 40 νύχτες τους ερωτοχτυπημένους νυχτοβάτραχους της Βομβάης (Nyctibatrachus humayuni).

  Την περίοδο αναπαραγωγής, όταν η εποχή των μουσώνων κορυφώνεται, οι βάτραχοι βγαίνουν από το νερό και σκαρφαλώνουν σε θάμνους και δέντρα αναζητώντας ταίρι. Κι όταν το βρουν, ζευγαρώνουν σε μια παραλλαγή του εναγκαλισμού που δεν έχει παρατηρηθεί σε άλλο είδος: το αρσενικό καβαλά το θηλυκό, στηρίζει όμως τα μπροστινά του πόδια όχι στη σύντροφο αλλά σε κοντινά κλαδιά ή φύλλα, αναφέρει ο ερευνητής και οι συνεργάτες του στην επιθεώρηση PeerJ.

  Το σπέρμα απελευθερώνεται τελικά στην πλάτη του θηλυκού (τα βατράχια δεν έχουν πέος για διείσδυση) και κυλά μέχρι την ουρά της για να γονιμοποιήσει τα αβγά τη στιγμή που γεννιούνται.

  Στις μισές περιπτώσει, τα αμφίβια έπεφταν από τα δέντρα στη διάρκεια της σεξουαλικής πράξης, συνήθως όμως επέστρεφαν στην αρχική τους θέση για μια νέα δόση «ραχιαίου διασκελισμού».

  Φαίνεται ότι είναι μια αποτελεσματική τακτική, αφού και οι 15 ομάδες αβγών που εξέτασαν οι ερευνητές εκκολάφθηκαν με επιτυχία.

  Μια άλλη ενδιαφέρουσα διαπίστωση είναι ότι στους νυχτοβατράχους της Βομβάης δεν είναι μόνο τα αρσενικά που προσελκύουν συντρόφους με ερωτικά κοάσματα. Περίεργοι ήχοι σαν απαλό σφύριγμα αποδείχθηκε τελικά ότι προέρχονταν από θηλυκά, κάτι που έχει παρατηρηθεί μόνο σε 25 είδη βατράχων σε όλο τον κόσμο.

  Παραμένει ωστόσο ασαφές γιατί ο νυχτοβάτραχος της Βομβάης είναι τόσο ευρηματικός στη σεξουαλική ζωή τους Όταν η εφημερίδα Guardian ρώτησε τον Μπίζου σε τι εξυπηρετεί ο ραχιαίος διασκελισμός, ο ερευνητής απάντησε «Δεν έχουμε ιδέα».

  Πηγή

  Δείτε και άλλα περίεργα και παράξενα της φύσης στη facebook σελίδα μας